Kawa nie musi być nudna, wystarczy trochę wyobraźni i możemy zrobić z niej pyszny deser! Poniżej kilka propozycji na jesienne popołudnia:
Kawa kogel-mogel – Ucieramy żółtko, w ten sam sposób jak przygotowując kogel-mogel, wystarczy że utrzemy je z dwoma łyżeczkami cukru. Ucieramy tak długo, aż uzyskamy puszystą masę, następnie wlewamy do kawy z mlekiem. Istotne jest, aby kawa nie była wrząca, mleko powinno być bardzo zimne. Wszystko łączymy i możemy napawać się pysznym smakiem. Dodatkowo kawkę możemy ozdobić bitą śmietaną i kawałkami czekolady
Kawa z cytryną – Nosi nazwę Espresso Romano, w Polsce rzadkość, z cytryną pijemy raczej herbatę, ale naprawdę warto spróbować. Do tradycyjnej kawy espresso, dodajemy sok z cytryny. Dzięki temu kawa uzyskuje intensywny aromat, jednocześnie staje się o wiele mocniejsza, a to wszystko za sprawą reakcji chemicznych które zachodzą w mieszance. Dla zintensyfikowania smaku i zapachu można dodać także odrobinę skórki z cytryny. Ten rodzaj kawy często stosowany jest w walce z migreną, uznawany za naturalną alternatywę dla lekarstw.
Kawa z miodem i mlekiem – Miód to dobry dodatek to ciast, herbaty a nawet, jak się okazuje, do kawy. Możemy połączyć go ze spienionym mlekiem, albo użyć jak syropu. Tylko od nas zależy jaki miód wybierzemy. Miody akacjowe i rzepakowe są bardzo słodkie, lipowe gorzkawe. Do miodu idealnie pasują przyprawy korzenne np. cynamon, kardamon. Nie zaszkodzi jeśli w chłodny dzień dodamy odrobinę alkoholu np. rumu, czy likieru.
Grzaniec inaczej – Potrzebny nam będzie alkohol o smaku kawowym, dobrze sprawdzi się likier. Dodatkowo do naszego espresso dodajemy przyprawy korzenne imbir, cynamon, goździki. Jeśli nie jesteśmy zwolennikami gorzkiej kawy, całość możemy dosłodzić miodem. Kawowy grzaniec rozgrzeje nas w zimne jesienne wieczory.
Kawa z lodami – Kto powiedział, że jesienią nie można zjeść lodów? My proponujemy dodać je do kawy. Wybierz ulubioną kulkę lodów i dodaj do mocnego espresso, lody powoli roztopią się, nadając kawie smaku. Całość możemy podać w kieliszku, czy ozdobnej szklance, będzie wyglądała elegancko i smakowicie.
Capuccino orzechowe – Do filiżanki wlewamy sos o smaku orzechowym, zalewamy gorącym espresso i uzupełniamy spienionym mlekiem. Równie dobrze możemy wykorzystać każdy inny, ulubiony sos o dowolnym smaku.
Czekoladowe marzenie – Kto jesienią nie ma ochoty na czekoladę? Czekolada w kostkach, czekolada na gorąco, no i kawa o smaku czekolady… obowiązkowe pozycje w zimowym menu. Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Powstałą miksturę wlewamy do wcześniej zaparzonego espresso i mieszamy, możemy dodać łyżeczkę ulubionej konfitury. Ślinka cieknie.
Mamy nadzieję, że nasze propozycje umilą Wam jesienne wieczory. Kto wie, może zaskoczycie domowników pysznym deserem w postaci kawy z ulubionymi dodatkami?