Minęło lato, dni robią się coraz chłodniejsze, a co za tym idzie coraz częściej mamy ochotę na gorące napoje. Nie chcąc pić standardowej herbaty z cytryną, poszukujemy inspiracji na inne odsłony tego napoju. Próbowaliście ją łączyć z innymi owocami – niekoniecznie cytrusami? A co powiecie na herbatę z konfiturą? Brzmi pysznie, prawda?
Herbata z konfiturą
Dobrze znana chyba każdemu, a dla wielu to nawet smak dzieciństwa. Nie każdy jednak miał okazję jej próbować. Przygotowanie herbaty w ten sposób jest naprawdę proste. Wystarczy zaparzyć czarną herbatę i… no właśnie. Wielu z nas bezpośrednio dodaje do niej kilka łyżek konfitury – malinowej, różanej, pigwowej… wybór jest całkiem spory. Jednak kluczem do picia herbaty z konfiturą nie jest dodawanie jej bezpośrednio do herbaty. O wiele lepszy smak uzyskamy, gdy konfiturę nałożymy na spodek i przy pomocy łyżeczki będziemy się nią zajadać i od razu popijać herbatą. Wszystko tak, by całość połączyła się dopiero w ustach. Gwarantujemy, że doznania smakowe będą jeszcze lepsze. Pamiętajmy, by podając ten napój w taki sposób, dodatkowo go nie słodzić!
Herbata z jabłkiem
Herbata zawsze kojarzy nam się z dodatkiem cytryny. Pokrojonej lub bezpośrednio wciśniętej do środka. Warto jednak eksperymentować i dodawać również inne owoce. Naszym najsmaczniejszym odkryciem jest dodanie kilku kawałków jabłka posypanego cynamonem. Całkowicie zmienia to smak, a po wypiciu herbaty możemy zajadać się miękkimi kawałkami jabłka. Spróbujcie dodać też inne ulubione owoce – gruszkę, maliny, truskawki czy żurawinę. Te naturalne dodatki na pewno sprawią, że herbata będzie bardzo smaczna.
Zielona z pomarańczą
Wielu z nas uwielbia zieloną herbatę i zazwyczaj pije ją bez dodatków. Z nią też można eksperymentować. Najsmaczniejszym wyborem jest jednak pomarańcza i imbir. Można powiedzieć, że w pełni uzupełniają jej smak, a nawet dodają trochę charakteru.
Mięta z miodem
Połączenie może wydawać się nieco dziwne, ale jest bardzo smaczne. Mięta ma zbawienny wpływ na organizm – wpływa na układ trawienny, pomaga przy dolegliwościach żołądka, usprawnia działanie jelit. Nie trzeba jednak ograniczać się tylko do jej smaku. Dla urozmaicenia dodajcie łyżkę miodu i kilka kropel cytryny. Smak na pewno będzie zaskakujący i zmieni Wasze myślenie.
Faktem jest, że herbatę warto pić. To niezaprzeczalne – jej historia sięga tysięcy lat przed naszą erą. Warto też z nią eksperymentować, a na pewno jej walory zaskoczą jeszcze nie raz, dodatkowo nabierając zupełnie nowego wymiaru – smaku i aromatu.