Coffee And Cake

Desery na słodkie popołudnie

Przychodzi popołudnie, już trochę czasu minęło od obiadu i… łapie nas olbrzymia ochota na zjedzenie czegoś słodkiego. Znacie to, prawda? W sumie… wszyscy znamy choć jedną osobę, której taka ochota nie zdarza się raz dziennie ;). Właśnie dlatego mamy dziś dla Was kilka szybkich i sprawdzonych przepisów, które zaspokoją popołudniowy, cukrowy głód. Pamiętajcie, że to nie tylko desery dla bardziej wyrafinowanych podniebień, ale  też idealne pomysły, gdy nagle odwiedzą nas przyjaciele lub rodzina, a szafa ze sklepowymi słodyczami świeci pustkami.

1. Bezy kawowe

Składniki:

  •  5 białek (jajka średniej wielkości)
  •  300 g cukru pudru
  •  szczypta soli
  •  3 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  •  1 łyżka wody

Sposób przygotowania: Białka przelać do miski, dodać trochę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać przesiany łyżką cukier puder i ubijać dalej, aż do powstania sztywnej konsystencji. W osobnej misce rozpuścić kawę w 1 lub 2 łyżkach wody, wlać ją do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Na blachę z papierem do pieczenia nałożyć łyżkami bezy. Piec przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 140-150 stopni. Po wyjęciu z piekarnika bezy z wierzchu powinny być twarde.

Ciekawostka! Jeśli chcesz, możesz również zrobić mniejszą wersję. Potrzebujesz wtedy 1 białka, trochę soli, 60 dag cukru pudru, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Sposób wykonania taki sam jak wyżej, a co najlepsze możesz spróbować ubić białko nawet spieniaczem do mleka!

2. Kawowe naleśniki

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 5 dag kakao rozpuszczalne
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania: Mąkę, kawę, kakao i sól zmiksować z jajkami, mlekiem i olejem na gładkie ciasto. Następnie na mocno rozgrzanej patelni smażyć naleśniki. Pamiętać, by przewrócić naleśnika na drugą stronę, gdy spód będzie już zarumieniony i ścięty.

Wskazówka! Naleśniki kawowe podawać najlepiej posmarowane w środku serkiem waniliowym i posypane z wierzchu owocami (maliny, jagody, truskawki).

3. Ciasto kawowe z posypką

Składniki:

Wierzch ciasta

  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 dag orzechów laskowych

             Ciasto

  • 3 i 1/3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ¾ szklanki naparu z kawy,
  • ¾ szklanki śmietany,
  • 1 i ½ kostki masła
  • 2 szklanki cukru
  • 3 jaja

Sposób przygotowania: Do miski wsypać wszystkie składniki potrzebne na wierzch ciasta i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie stopniowo dodawać jajka, aż do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji. Do całości dodawać również stopniowo sól, mąkę i sodę oczyszczoną naprzemiennie z naparem z kawy i śmietaną. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję wylać je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posypać wcześniej przygotowaną posypką z orzechów, cukru i cynamonu. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę.

4. Kawowa pianka

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ kostki masła
  • 2 łyżeczki sypanej kawy
  •  

Sposób przygotowania: Kawę zaparzyć w filiżance. Czekoladę rozpuścić razem z masłem na parze i przestudzić, a żółtka ubić z cukrem pudrem na parze i zmiksować z kawą i czekoladą. Wystudzić i wstawić na minimum pół godziny do lodówki. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie połączyć na najniższych obrotach z masą czekoladowo-kawową. Przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

5. Deserek kawowy

Składniki:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki espresso
  • ½ szklanki spienionego mleka
  • kilka kostek czekolady (gorzkiej/mlecznej/białej w zależności od gustu)
  • ½ łyżeczki brązowego cukru

Sposób przygotowania: Na dnie kieliszka wyłożyć jogurt i jeśli preferuje się słodką kawę posypać go z wierzchu brązowym cukrem. Następnie delikatnie wlewać espresso, używając do tego najlepiej łyżeczki, dalej kolejną warstwę, czyli spienione mleko. Posypać piankę startą gorzką czekoladą i podawać.

Smacznego! Gwarantujemy, że będzie pysznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>