Przychodzi popołudnie, już trochę czasu minęło od obiadu i… łapie nas olbrzymia ochota na zjedzenie czegoś słodkiego. Znacie to, prawda? W sumie… wszyscy znamy choć jedną osobę, której taka ochota nie zdarza się raz dziennie ;). Właśnie dlatego mamy dziś dla Was kilka szybkich i sprawdzonych przepisów, które zaspokoją popołudniowy, cukrowy głód. Pamiętajcie, że to nie tylko desery dla bardziej wyrafinowanych podniebień, ale też idealne pomysły, gdy nagle odwiedzą nas przyjaciele lub rodzina, a szafa ze sklepowymi słodyczami świeci pustkami.
1. Bezy kawowe
Składniki:
- 5 białek (jajka średniej wielkości)
- 300 g cukru pudru
- szczypta soli
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka wody
Sposób przygotowania: Białka przelać do miski, dodać trochę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać przesiany łyżką cukier puder i ubijać dalej, aż do powstania sztywnej konsystencji. W osobnej misce rozpuścić kawę w 1 lub 2 łyżkach wody, wlać ją do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Na blachę z papierem do pieczenia nałożyć łyżkami bezy. Piec przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 140-150 stopni. Po wyjęciu z piekarnika bezy z wierzchu powinny być twarde.
Ciekawostka! Jeśli chcesz, możesz również zrobić mniejszą wersję. Potrzebujesz wtedy 1 białka, trochę soli, 60 dag cukru pudru, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Sposób wykonania taki sam jak wyżej, a co najlepsze możesz spróbować ubić białko nawet spieniaczem do mleka!
2. Kawowe naleśniki
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 5 dag kakao rozpuszczalne
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Mąkę, kawę, kakao i sól zmiksować z jajkami, mlekiem i olejem na gładkie ciasto. Następnie na mocno rozgrzanej patelni smażyć naleśniki. Pamiętać, by przewrócić naleśnika na drugą stronę, gdy spód będzie już zarumieniony i ścięty.
Wskazówka! Naleśniki kawowe podawać najlepiej posmarowane w środku serkiem waniliowym i posypane z wierzchu owocami (maliny, jagody, truskawki).
3. Ciasto kawowe z posypką
Składniki:
Wierzch ciasta
- ¾ szklanki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu
- 10 dag orzechów laskowych
Ciasto
- 3 i 1/3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka soli,
- ¾ szklanki naparu z kawy,
- ¾ szklanki śmietany,
- 1 i ½ kostki masła
- 2 szklanki cukru
- 3 jaja
Sposób przygotowania: Do miski wsypać wszystkie składniki potrzebne na wierzch ciasta i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie stopniowo dodawać jajka, aż do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji. Do całości dodawać również stopniowo sól, mąkę i sodę oczyszczoną naprzemiennie z naparem z kawy i śmietaną. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję wylać je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posypać wcześniej przygotowaną posypką z orzechów, cukru i cynamonu. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę.
4. Kawowa pianka
Składniki:
- 2 jajka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru
- ¼ kostki masła
- 2 łyżeczki sypanej kawy
Sposób przygotowania: Kawę zaparzyć w filiżance. Czekoladę rozpuścić razem z masłem na parze i przestudzić, a żółtka ubić z cukrem pudrem na parze i zmiksować z kawą i czekoladą. Wystudzić i wstawić na minimum pół godziny do lodówki. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie połączyć na najniższych obrotach z masą czekoladowo-kawową. Przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
5. Deserek kawowy
Składniki:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- ½ szklanki espresso
- ½ szklanki spienionego mleka
- kilka kostek czekolady (gorzkiej/mlecznej/białej w zależności od gustu)
- ½ łyżeczki brązowego cukru
Sposób przygotowania: Na dnie kieliszka wyłożyć jogurt i jeśli preferuje się słodką kawę posypać go z wierzchu brązowym cukrem. Następnie delikatnie wlewać espresso, używając do tego najlepiej łyżeczki, dalej kolejną warstwę, czyli spienione mleko. Posypać piankę startą gorzką czekoladą i podawać.
Smacznego! Gwarantujemy, że będzie pysznie!