espresso

Espresso postawi Cię na nogi!

Wyobraź sobie swój przeciętny dzień. Wstajesz, wykonujesz wszystkie poranne rytuały, idziesz do szkoły lub pracy. Standard. Jednak w czasie umykających godzin każdemu zdarzają się chwile słabości, momenty w których potrzebujesz dodatkowego impulsu, swego rodzaju kopa z zewnątrz. Takiego, który bardzo szybko postawi Cię na nogi, ożywi Twój umysł i wyzwoli dodatkowe pokłady energii. Tę funkcję idealnie spełnia espresso, które jest mocne, szybkie, a co najważniejsze – skuteczne. Poniżej kilka ciekawostek i porad, które z pewnością pomogą Ci w jeszcze przyjemniejszy sposób rozkoszować się wyjątkowym, pobudzającym „zastrzykiem energii”, jakim jest espresso.

Wydawać by się mogło – i takie są też zazwyczaj pierwsze skojarzenia – że słowo espresso wzięło się właśnie od szybkości przygotowywania napoju. Tymczasem nazwa espresso pochodzi od włoskiego espressivo, co w wolnym tłumaczeniu oznacza ekspresyjny, wyrazisty. Krajem, w którym po raz pierwszy zaparzono espresso jest wspomniana wcześniej Italia. I tak, wedle powszechnych informacji miało to miejsce w 1901 roku. Znamy też nazwisko „wynalazcy ekspresu”, który zaparzył pierwsze espresso. Był to Luigi Bezzera. Oczywiście cała technologia przygotowania napoju przez ponad 100 lat poszła zdecydowanie do przodu, dzięki czemu dziś espresso jest o wiele bardziej dostępne. Otrzymasz je w niemal każdej kawiarni, choć oczywiście metoda „zrób to sam” jest przez nas szczególnie rekomendowana.

Aby parzyć idealne espresso warto zastosować się do kilku zasad, które sprawią, że jego smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Pamiętaj, że sam ekspres to nie wszystko, a to, co jest w tym zakresie zależne od nas ma także duże znaczenie. Jednym z takich elementów jest wybór odpowiedniej wody. Tu zdecydowanie polecamy postawić na mineralną kosztem tej z kranu. Zyska na tym również Twój ekspres, który z pewnością nie przepada za ukrywającym się w zwykłej wodzie kamieniem. Z myślą o espresso najlepiej sprawdzą się ekspresy na kapsułki, gdzie w wyjątkowo korzystnej cenie można otrzymać sprawdzony i prosty w obsłudze sprzęt firmy Rene.

Pamiętaj także o odpowiednim czasie parzenia. Jest on kluczowy dla dobrego smaku espresso i powinien wynosić 25-30 sekund (dla 25 ml). Smak espresso polecamy urozmaicać pewnymi drobnostkami. Wedle uznania: wiórki czekolady, cynamon, wanilia lub ulubiony syrop. Rozsądną i wygodną alternatywą jest w tym przypadku postawienie na kawę smakową, np. Rene Expresso Vanilla, Vienna lub Carmel. Znana ze swej solidności firma Rene, przygotowała także szeroki wachlarz kaw klasycznych, m.in. Espresso Classico Italiano.

Po czym, oprócz smaku, można poznać dobre espresso? Odpowiedź jest prosta: po piance. Do niej należy m.in. zatrzymanie aromatu próbującego wydobyć się na zewnątrz. Pianka zatrzymuje także ciepło, dzięki czemu nie ma obaw, że kawa zbyt szybko straci swoją temperaturę. Zanim weźmiemy potężnego łyka kawy, warto też zwrócić uwagę na kolor pianki, który przy idealnym espresso jest orzechowy – może mieć nawet kilka odcieni. Zatem spróbujmy zacząć pić espresso lub odkryć je na nowo. Jest ono idealnym rozwiązaniem, by w ciągu dnia szybko wrócić do pionu, poprawić koronę i funkcjonować dalej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>