Kawa to zdecydowanie najpopularniejszy napój na świecie. Każdego ranka pobudza miliony osób. Ze znajomymi umawiamy się najczęściej „na kawę”. Również z rodziną siadamy przy wspólnym stole „na kawie”. Ogromna popularność tego napoju sprawia, że producenci na świecie muszą nadążyć z jej produkcją. Bardzo wymownym jest zatem fakt, że roczna produkcja kawy to ok. 7 miliona ton. Z którego kraju pochodzi najwięcej ziaren kawowca? Jakie gatunki reprezentują dany kraj?
Brazylia
Około 1/4 światowej produkcji pochodzi właśnie z Brazylii. Nie dziwi zatem fakt, że jest to kluczowa gałąź tamtejszej gospodarki i w zdecydowany sposób wpływa również na rynek pracy. Zatrudnienie przy produkcji kawy w Brazylii znajduje ponad 5 mln osób (na ok. 200 mln całej ludności brazylijskiej). Do najpopularniejszych gatunków należą Robusta, Arabika, Catuai, Bourbon a także Mundo Novo.
Etiopia
Kawę pochodzącą z tego kraju wyróżniają kwiatowe i owocowe nuty. Nie jest ani za mocna, ani za słaba, czyli optymalna. Produkcja kawy w Etiopii to mniej więcej 15% tego, co produkuje się w Brazylii, zatem skala dużo mniejsza. Mimo to, kawa jest dla Etiopii głównym towarem eksportowym. To z Etiopii pochodzi tradycja picia kawy z dodatkiem ostrych przypraw oraz soli.
Uganda
W Ugandzie produkowane są jedne z najlepszych kaw typu Arabika na świecie. Charakteryzują się delikatnością i zmysłowością w smaku i aromacie. Roczna produkcja jest nieco mniejsza od tej w Etiopii.
Kolumbia
Pod względem wielkości eksportu Kolumbia ustępuje wyłącznie Brazylii. Doskonały smak, lekko orzechowy aromat, obrabianie metodą mokrą – to najważniejsze cechy kawy pochodzącej z tego południowoamerykańskiego kraju. Na pewno warto spróbować kolumbijskiej kawy typu Medellin.
Peru
Kawa pochodząca z Peru jest jedną z najzdrowszych. Nie zawiera bowiem nawozów i pestycydów. Wszystko dzięki temu, że dorasta głównie na małych obszarach leśnych. Co prawda rozmachu w tamtejszej produkcji kawy nie można porównać do kolumbijskiej, czy brazylijskiej, jednak warto sięgnąć po nią przede wszystkim z uwagi na aspekty zdrowotne.