Chińska herbata – wiecznie zielony krzew lub drzewo z rodziny kameliowatych – w Azji rośnie w stanie dzikim, ale uprawiana jest też w Afryce i Ameryce Południowej. Większość światowej produkcji herbaty stanowi znana u nas herbata czarna, ale na świecie, przede wszystkim w Chinach i Japonii, pije się również białą, czerwoną i coraz popularniejszą w europejskim kręgu zieloną.
Herbata czarna
Herbata czarna jest najbardziej znaną ze wszystkich herbat. Jest poddawana całkowitej fermentacji. Podstawowe etapy obróbki liści to: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie. Herbata czarna pochodzi z licznych plantacji w Indiach, Chinach i Afryce. Woda przeznaczona do parzenia tej herbaty powinna być miękka i pozbawiona soli mineralnych.
Herbata zielona
Herbata ta przygotowywana jest z listków tego samego krzewu, co czarna, ale jej listki nie są poddawane procesowi fermentacji. Dzięki temu zielona herbata zawiera więcej składników odżywczych i zupełnie inaczej smakuje. Dzięki pomijaniu fermentacji zielona herbata zawiera witaminy A, B, C oraz wiele mikroelementów. W zależności od długości parzenia herbata ta ma właściwości odprężające (czas parzenia: 5-8 minut) lub pobudzające ( czas parzenia 2-3 minut). Dzięki niej łatwiej się skoncentrować i łatwiej rozwiązywać skomplikowane problemy. Herbata korzystnie oddziałuje na układ krążenia, reguluje procesy trawienne, zmniejsza też ryzyko zachorowania na raka. Zielona herbata opóźnia proces starzenia się organizmu. Zielone herbaty powinno się zalewać wodą w temperaturze 60-90 stopni, ponieważ to uwalnia najwięcej jej właściwości i pozwala na przeprowadzanie pozytywnych procesów w organizmie.
Herbata czerwona
Tradycja picia herbaty ma około 1500 lat lecz początkowo tego niezwykłego napoju mógł smakować jedynie cesarz. Liście czerwonej herbaty są poddawane obróbce zaraz po zbiorze, a proces fermentacji jest krótszy niż w przypadku herbaty czarnej. Herbata ta nazywana jest „mordercą tłuszczu”, ponieważ bardzo skutecznie pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów przy zachowaniu odpowiedniej diety. wspomaga też pracę wątrobę obniżając – po spożyciu większej ilości trunków – zawartość alkoholu we krwi. Czerwona herbata ma właściwości antydepresyjne, obniża poziom cholesterolu i wzmacnia organizm. Czerwoną herbatę najlepiej zalewać wodą w takiej samej temperaturze jak czarną.
Herbata w datach
2700 r. p. n. e – według legendy kilka listków herbaty wpadło do kociołka z wrzącą wodą, którą gotował chiński cesarz. Władca zasmakował w nowym napoju i zaczął go regularnie pić.
550 r. n. e (lub rok 800 według innych źródeł) – herbata za pośrednictwem mnichów buddyjskich dociera do Japonii
VII w. – herbata staje się w Chinach popularnym towarem handlowym
VIII w. – powstaje pierwsza księga o historii herbaty i metodach jej parzenia
1610 r. – pierwszy transport herbaty trafia do Europy (do Holandii)
1662 r. – król angielski wprowadza na swoim dworze oficjalną godzinę picia herbaty
1664 r. – herbata trafia do Polski
1834 r. – pierwsze plantacje herbaty powstają w Indiach, a Chiny tracą monopol na eksport
Ceremonia picia kawy
W Japonii picie kawy podniesione jest do prawdziwej ceremonii. Herbatę pije się w specjalnym – zbudowanym z prostych i nietrwałych materiałów – pawilonych, który ma przypominać o kruchości świata i ciągłym przemijaniu. Przybyli do pawilonu goście są witani przez gospodarza. Następnie oddają ukłon palenisku, przy którym przyrządzana jest herbata, i wszyscy siadają na przygotowanych płaskich poduszkach. Herbatę przygotowują obecne w pawilonie kobiety, a wszyscy w skupieniu przyglądają się wykonywanym przez nie czynnościom. Rozmowa przy herbacie może dotyczyć wyłącznie tematów poważnych. Nie godzi się plotkować, kłamać ani nikomu schlebiać. Ceremonia picia herbaty ma również ustalony czas: nie może trwać dłużej niż 4 godziny.
Nie tylko do picia
- Specjalnie przygotowany wyciąg z herbaty wykorzystuje się w lecznictwie jako środek nasenny i przeciwbólowy
- Ze świeżych liści herbaty można przygotować pyszną sałatkę
- Olej przygotowany z nasion herbaty wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym i mydlarskim
- Sproszkowane nasiona są skutecznym środkiem w walce z owadami