Herbata nigdy nie smakuje tak pysznie jak wtedy, gdy zamaczamy w niej pyszne herbatniki. Dziś prezentujemy przepis na idealne, pyszne ciastka do herbaty, które z łatwością przygotujecie sami.
Od czego zacząć?
Zaczniemy od najprzyjemniejszej część przepisu, czyli dekoracyjnych etykiet do herbaty – potrzebujemy kolorowe sznurki najlepiej mulinę czy cienką wełnę, własnoręcznie ozdobione kartoniki i klej.
Na kawałku tektury odrysowujemy torebkę herbaty – szablon posłuży nam do formowania ciastek.
Czego potrzebujemy?
Potrzebne składniki:
- 80g cukru pudru
- 1 żółtko
- 180g masła
- 280g mąki
- 20ml soku z cytryny
- szczypta skórki z cytryny
- szczypta soli
- gorzka czekolada do ozdabiania
Przygotowanie ciasta
Aby przygotować ciasto ucieramy w dużej misce masło z cukrem pudrem, następnie dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mieszamy mikserem, równocześnie stopniowo zaczynamy dodawać mąkę aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Kiedy jest już gotowe formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około pół godziny.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy je, wykrawamy za pomocą wcześniej przygotowanego szablonu na ciasteczka i robimy dziurkę na nitkę.
Pieczenie
Gotowe ciastka pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, następnie studzimy i ozdabiamy.
Aby ciastka w pełni przybrały formę torebek herbacianych trzeba jeszcze ozdobić je czekoladą. W tym celu w małym garnuszku (w kąpieli wodnej) roztapiamy gorzką czekoladę, zanurzamy w niej poszczególne ciastka do połowy ich wysokości i odkładamy na papier.
I gotowe
Przewlekamy mulinę przez otwory, doczepiamy etykietki, delektujemy się pysznym smakiem i nietuzinkowym wyglądem swoich wypieków!
Smacznego!
fotografia: countryliving.com