ciasto-jablko

Jesienne słodkie desery do kawy

Jesień to czas zadumy, odpoczynku i chwili dla siebie. Najlepiej celebrować ją z filiżanką ciepłej, aromatycznej kawy – zarówno małej czarnej, jak i kremowego cappuccino. Jednak kawa bez słodkiego deseru nie daje aż takiej przyjemności! Podpowiadamy, co jesienią ukoi spragnione bomby smakowej podniebienia!

Jesienią królują bakalie!

Jesień to pora roku, w której na każdym kroku czekają na nas zarówno orzechy, migdały, suszone owoce, jak i kasztany! To właśnie one mogą posłużyć jako motyw przewodni deserów do kaw. Warto pomyśleć nie tylko o kawałkach orzechów w cieście, ale także o stworzeniu z nich mąki, która nada wypiekowi całkiem nowego wymiaru smakowego. Orzechy sprawdzą się także jako dodatek do kremu, który zwieńczy np. czekoladowe lub waniliowe muffinki.

ciasteczkaNiemniej świetnym pomysłem jest deser w postaci pieczonych kasztanów. To właśnie jesienią zbiera się najlepsze kasztany – późnym latem są one jeszcze nie dość dojrzałe, aby zachwycały smakiem i zapachem. Pieczony kasztan podkreśli smak każdej czarnej kawy – niektórzy wykorzystują je także do stworzenia kawy kasztanowej, która z pewnością niesie ze sobą smak jesieni.  

kasztany

Suszone owoce to alternatywa dla niezdrowych chipsów. Są one nie tylko bogate w minerały i witaminy, ale także niezwykle aromatyczne i pełne smaku. Kto nie skusiłby się na filiżankę małej czarnej wraz z miseczką suszonych bananów, jabłek i śliwek?

Tradycyjnie, lecz niezmiennie pysznie

Jesienią niezmiennie od wielu lat królują na polskich stołach wszelkiego rodzaju desery z jabłkami. Szarlotki na ciepło i na zimno, z lodami lub ze śmietaną, a także drożdżówki z jabłkiem czy nawet pieczone jabłka wypełnione płynnym karmelem. Do wszelkich jabłkowych deserów z pewnością pasować będzie cappuccino, zaparzone w ekspresie ciśnieniowym z cynamonową posypką lub karmelowe latte.

Oczywiście nie można zapomnieć także o wszelkich tartach z darami jesieni – dynią, śliwkami czy gruszkami. To właśnie te owoce, połączone z kruchym ciastem zaspokoją głodne ciekawych smaków zmysły.

Niezależnie od tego czy za oknami jesień, zima czy inna pora roku, czekolada jest zawsze idealnym połączeniem z każdym napojem kawowym. Sprawdza się zarówno w formie tabliczki, jak i muffinów, czy nawet brownie. Chcąc dodać jej jesiennego charakteru, warto połączyć ją z orzechami, rodzynkami lub nawet cynamonem, który dodatkowo pobudzi nasz zmysł zapachu.

Chwile z kawą to chwile pozwalające się odprężyć i zapomnieć o trudach codziennego dnia. Warto zadbać o to, aby były one przepełnione zapachem jesieni – postaw na idealne połączenie aromatycznej kawy z jesiennym wypiekiem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>