Banany i kawa

Kawa bananowa

Wiosna wkroczyła do nas już chyba na dobre. Na dworze robi się coraz cieplej. Zaczynamy aktywnie spędzać czas. Wypijamy też coraz więcej napojów, których najważniejszym celem niekoniecznie jest rozgrzanie nas od środka. Gorąca kawa, gorąca herbata… Szukamy alternatyw. Co najlepiej zastąpi tradycyjną kawę w ciepłe dni? Odpowiedź sama nasuwa się na usta: kawa mrożona.

Dziś chcemy Wam zaproponować mrożoną kawę o smaku bananowym. Jako że bananów w sklepach nie brakuje, to pod względem zakupu składników, będzie to sprawa wyjątkowo prosta. Dlaczego warto zrobić taką kawę samemu, porzucając jednocześnie gotowe rozwiązania? Wytłumaczenie jest proste – gotowce nie są w pełni naturalne. Często dla uzyskania odpowiedniego efektu dodawane są różnego rodzaju barwniki, ulepszacze, czy syropy. Efekt jest taki, że zamiast ożywiającego napoju, otrzymujemy prawdziwą bombę kaloryczną.

Dlatego warto taką kawę zrobić samemu. Wówczas uzyskamy prawdziwy, orzeźwiający napój, który będzie smakował o wiele lepiej. Do przygotowania bananowej kawy, potrzebny nam będzie blender. Zalecamy, aby podstawą tego napoju była kawa rozpuszczalna.

Składniki:
- 150 ml kawy
- 3/4 szklanki mleka
- 0,5 dojrzałego banana
- kostki lodu

Kawę należy zaparzyć, a następnie schłodzić w lodówce. Następnie, za pomocą blendera mieszamy kawę z bananem oraz trzema kostkami lodu. Kolejnym krokiem będzie zmieszanie mleka wraz z kilkoma kostkami lodu. Pierwszą warstwę naszego napoju będzie stanowić kawa zmieszana z bananami do której dolewamy zmiksowane mleko.

Wypicie takiej kawki w samo południe, da pozytywnego kopa, który utrzyma w dobrym nastroju przez cały dzień! ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>