chili
Tagi: , ,

Kawa podana na ostro

Kawa jest chyba najpopularniejszym napojem na świecie. Mieszkańcy naszej planety wypijają rocznie ok. 400 mld filiżanek, co mówi samo za siebie. Zresztą widzimy po sobie – dwie lub trzy kawy dziennie to niewygórowany standardzik! Jednak smak, który codziennie stawia nas na nogi, a następnie towarzyszy w kluczowych porach dnia, można także ulepszać. Nie chodzi o to, by zmieniać go całkowicie, ale raczej wzbogacić o pewne dodatki, które nadadzą konkretnego charakteru.

Z czym można przyrządzić kawę?

Chili. Wersja dla odważnych, lubiących łączyć ze sobą naprawdę ostre smaki. Kawa, która z założenia powinna dawać swego rodzaju kopa, uzupełniona o chili, daje kopa podwójnego! Zalecamy jednak ostrożność przy doprawianiu za pomocą chili. Może się bowiem okazać, że będzie dla nas zwyczajnie za ostra, a wówczas niechcący możemy się zrazić do doprawiania i kawowego eksperymentowania. Dla osób, które nie przepadają za ostrymi smakami, a mimo to chcą spróbować, proponujemy na początek ostrą paprykę. Jeśli ten kierunek będzie nam odpowiadał, to znaczy, że czas na chili :)

Imbir. Kawa w połączeniu z imbirem to najlepsze rozwiązanie na chłodny, zimowy poranek. W błyskawiczny sposób nie tylko postawi nas na nogi, ale i odpowiednio rozgrzeje. Najlepiej użyć do tego świeżych wiórków imbiru, które razem z kawą należy zalać wrzątkiem oraz parzyć pod przykryciem około 3-5 minut. Smak można uzupełnić np. o miód. Działanie imbiru, znane już w III w.p.n.e. w Chinach, określa się przede wszystkim jako przeciwalergiczne. Pikantny, a jednocześnie orzeźwiający smak imbiru sprawi, że niejednokrotnie powrócimy do tego połączenia, a być może na stałe zagości w naszym prywatnym menu.

Kardamon. To bardzo stara przyprawa, pochodząca z Indii. Ma ostry smak, który często jest wykorzystywany w mieszankach przyprawowych do pierników. Kardamon raczej nie posiada specjalnych właściwości leczniczych, chociaż w starożytności uznawano go za afrodyzjak oraz sposób na otyłość. Ma jednak niesamowite walory smakowe, które idealnie komponują się z kawą. Rozdrobniony kardamon na czubku łyżeczki należy wsypać do kawy, a następnie zalać wrzątkiem. Z pewnością ta ilość sprawi, że poczujemy jego niepowtarzalny aromat. W zależności od upodobań, przy następnych próbach możemy stymulować jego ilość.

Cynamon. Przyprawa bardziej znana od kardamonu, posiadająca niesamowicie wyrazisty aromat. Cynamon jest dominującą przyprawą na obszarach Chin i Indii. Często łączony jest z ryżem, pieczonymi jabłkami, deserami oraz dodawany do win. Również w połączeniu z kawą uwalnia swój specyficzny posmak. Aby wypić kawę, która porwie nas swoją wyjątkowością, należy zalać ją do połowy, następnie dodać odrobinę miodu (polecamy spadziowy) oraz uzupełnić mlekiem. Tworzącą się piankę posypać solidną (!) szczyptą cynamonu. Połączenie tych wszystkich składników wytworzy mieszankę o której prędko nie uda nam się zapomnieć. Należy mieć też na uwadze właściwości zdrowotne cynamonu, który oddziałuje pozytywnie na trawienie oraz oddychanie.

Do wyostrzenia smaku kawy można też użyć choćby pieprzu, czy goździków. Zachęcamy więc do eksperymentowania i pobudzania swej kreatywności, by codzienne picie kawy stało się niecodzienne, niepowtarzalne i oryginalne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>