Dyskusja na temat kawy trwa od wieków. Zazwyczaj słyszymy, że wypłukuje wapń i szkodzi na serce, ponieważ podnosi ciśnienie. Ile jest w tym prawdy i jakie pozytywne właściwości ma ten napój?
Kawa zawiera kofeinę, która jest odpowiedzialna za choroby serca i nadciśnienie. Jednak wiele badań klinicznych nie znalazło żadnych powiązań pomiędzy spożywaniem kawy a podwyższonym poziomem cholesterolu czy ryzykiem wystąpienia chorób serca. Mowa oczywiście o spożywaniu małej czarnej z umiarem
Prawdą jest, że kawa wypłukuje wapń. Przeciwnicy napoju nie podkreślają jednak, że jest to niewielki ubytek. Przykładowo wypicie filiżanki składającej się ze 170 gramów kawy powoduje utratę 5 miligramów wapnia. Wystarczy dodać dwie łyżeczki mleka, żeby zastąpić ten ubytek
Mała czarna ma wiele zdrowotnych właściwości – wpływa pozytywnie na układ pokarmowy. Z powodu gorzkiego smaku napoju pobudza produkcję śliny, żółci i przyspiesza pracę jelit oraz