Lato już za pasem, dlatego powinniśmy dobrze wykorzystać jego pozostałą część. Dzisiaj przedstawimy Wam kilka prostych, ale niezwykle pysznych przepisów na kawę mrożoną. Z łatwością wykonacie je sami w domu.
Kawa z lodami
Składniki:
- 100 – 150 ml naparu z kawy (ostudzonego)
- 100 ml mleka
- lody – ilość gałek i smak według uznania
opcjonalnie: bita śmietana, cynamon lub kakao do dekoracji. Przyda się także blender.
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wlej mleko i napar z kawy. Dodaj lody i wszystko ze sobą wymieszaj, zmiksuj lub zblenduj. Powstanie gęsty mus, coś w rodzaju shake’a. Mus przelej do szklanki, dodaj bitą śmietanę, oprósz cynamonem bądź kakao – albo najlepiej jednym i drugim
Kawa z malinami
Składniki:
- 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- ¼ szklanki wody
- lody waniliowe
- bita śmietana waniliowa
- konfitura malinowa
- syrop miętowy
- posypka
Przygotowanie:
Przygotuj kawę, później dodaj do niej syrop miętowy i wymieszaj. Zalej lody kawą i zblenduj je lub zmiksuj. Dno naczynia wyłóż bitą śmietaną waniliową, następnie połóż warstwę konfitury z malin. Zalej kawą z lodami. Wierzch napoju przykryj pozostałą bitą śmietaną i udekoruj posypką.
Kawa z limonką
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 60 ml wody
- sok z ½ limonki
- cukier wg uznania
- 2 kulki lodów pistacjowych
- 3-4 kostki lodu
- bita śmietana
- zielona posypka (starta limonka + cukier trzcinowy)
Przygotowanie:
Ułóż lody pistacjowe na dnie kubka lub szklanki. W osobnym naczyniu wymieszaj kawę z wodą, sokiem z limonki i cukrem. Kawę wlewaj do kubka delikatnie, najlepiej po ściance. Wrzuć kostki lodu i udekoruj bitą śmietaną. Posyp kawę posypką ze startej skórki limonki, zmieszanej z brązowym cukrem.
Korzystając z powyższych letnich przepisów na pewno zaskoczycie swoich znajomych, serwując im pyszną domową kawę