Aromat kawy dla jednych jest przyjemnym zapachem, lecz są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez poranka ze świeżo zmieloną, zaparzoną kawą. Na całym świecie odnaleźć można fanów zarówno tego gorzkiego i czarnego naparu, jak również tych pijących kawę jedynie ze słodkimi dodatkami czy mlekiem.
Tylko klasyka
Najbardziej popularną i zarazem najbliższą oryginałowi jest czarna kawa. Tutaj króluje przede wszystkim espresso, czyli aromatyczna kawa przyrządzana w ekspresie ciśnieniowym, podawana w małej porcji. Wyróżniamy także inne jego rodzaje: espresso doppio – podwójne espresso, oraz americano – espresso z podwójną porcją wrzątku.
Mleczne inspiracje
Wolicie napary o bardziej mlecznym smaku? Mamy dla Was kilka propozycji. Na pierwszy ogień – latte macchiato – idealnie pasująca na dłuższe spotkania ze znajomymi kawa, to mleko, espresso i piana. Zachwyca swoimi trzema warstwami, podawana w wysokich szklankach. Mleko wyczuwalne jest także w cafe au lait, czyli kawie z mlekiem, oraz w epresso z mlekiem o smaku czekoladowym, zwanym mocha. Popularne w kawiarniach jest także cappuccino, które mając w swojej recepturze również espresso, tym razem zmieszane ze spienionym mlekiem, cechuje się delikatnym i aksamitnym smakiem oraz espresso macchiato – espresso z dodatkiem małej ilości mleka, con panna – kawa dla miłośników bitej śmietany osadzonej na tafli espresso.
Zadbaj o dodatki
Ciekawym rozwiązaniem dla miłośników słodkości będzie frappe, czyli mocna kawa zmiksowana z lodami, najczęściej waniliowymi lub śmietankowymi. Warto także wspomnieć o mocniejszych dodatkach do kawy. W przypadku kawy po irlandzku do espresso dodajemy, oprócz bitej śmietany i brązowego cukru, whisky. Natomiast cafe corretto to połączenei kawy z likierem.
Od Waszych upodobań zależy czy postawicie dla pobudzającą klasykę, czy skusicie się jednak na mleczne aromaty z dodatkiem słodkich lub mocniejszych składników. Wybór jest ogromny, warto poznawać nowe smaki i cieszyć się wspaniałym aromatem kawy.