Cup And Pine Cone With Acorn And Pumpkin

Najmodniejsza kawa sezonu? Dyniowa!

Jesień…za oknem deszcz, wiatr i szaruga. Nic dziwnego, że Polacy co roku robią wszystko, by jak najbardziej umilić sobie ten ponury czas. Książka, mięciutki koc, ulubiony serial i kubek czegoś gorącego… W tym artykule mamy dla Was przepisy na najmodniejszą, październikową kawę. A jeśli październik to..dynie! Przed Wami dwa przepisy idealne na jesienną aurę!

1. Kawa dyniowo-imbirowa

Co będzie nam potrzebne?

  1. 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w zależności jak mocną kawę lubicie)
  2. 1,5 szklanki świeżej, pokrojonej w drobniutką kosteczkę dyni i odrobina karmelizowanej dyni
  3. 1 łyżeczka startego imbiru
  4. 1 łyżeczka miodu
  5. 2 łyżki bitej śmietany
  6. szczypta cynamonu

W garnuszku rozpuść miód, chwilę podsmaż w nim imbir. Dodaj dynię i duś pod przykryciem, aż zmięknie. Całość zmiksuj. Zaparz kawę, dodaj ją do musu i zmiksuj ponownie. Przelej do szklanki i udekoruj bitą śmietaną, cynamonem i karmelizowaną dynią.

Autumn Pumpkin Spice Latte

2. Kawa dyniowo-waniliowa

Co trzeba kupić?
  1. 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w zależności jak mocną kawę lubicie)
  2. 250 ml mleka
  3. 2 łyżki puree z dyni 
  4. 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego  
  5. szczypta cukru
  6. bita śmietana

Mleko, puree z dyni, cukier i ekstrakt waniliowy umieścić w garnuszku z grubym dnem. Postawić na ogniu i gotować do momentu, aż mleko  się zagotuje, wtedy od razu zdjąć z ognia. Podczas gotowania mieszać, żeby puree dobrze się rozpuściło. Tak przygotowaną miksturę najlepiej przelać przez sitko, aby usunąć ewentualne grudki z dyni. Kawę zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę. Rozlać dyniową miksturę, następnie bardzo powoli, po ściance nalać kawę, aby zachować dwuwarstwowość. Udekorować bitą śmietaną i gotowe:) Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>