Jesień…za oknem deszcz, wiatr i szaruga. Nic dziwnego, że Polacy co roku robią wszystko, by jak najbardziej umilić sobie ten ponury czas. Książka, mięciutki koc, ulubiony serial i kubek czegoś gorącego… W tym artykule mamy dla Was przepisy na najmodniejszą, październikową kawę. A jeśli październik to..dynie! Przed Wami dwa przepisy idealne na jesienną aurę!
1. Kawa dyniowo-imbirowa
Co będzie nam potrzebne?
- 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w zależności jak mocną kawę lubicie)
- 1,5 szklanki świeżej, pokrojonej w drobniutką kosteczkę dyni i odrobina karmelizowanej dyni
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki bitej śmietany
- szczypta cynamonu
W garnuszku rozpuść miód, chwilę podsmaż w nim imbir. Dodaj dynię i duś pod przykryciem, aż zmięknie. Całość zmiksuj. Zaparz kawę, dodaj ją do musu i zmiksuj ponownie. Przelej do szklanki i udekoruj bitą śmietaną, cynamonem i karmelizowaną dynią.
2. Kawa dyniowo-waniliowa
- 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w zależności jak mocną kawę lubicie)
- 250 ml mleka
- 2 łyżki puree z dyni
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta cukru
- bita śmietana
Mleko, puree z dyni, cukier i ekstrakt waniliowy umieścić w garnuszku z grubym dnem. Postawić na ogniu i gotować do momentu, aż mleko się zagotuje, wtedy od razu zdjąć z ognia. Podczas gotowania mieszać, żeby puree dobrze się rozpuściło. Tak przygotowaną miksturę najlepiej przelać przez sitko, aby usunąć ewentualne grudki z dyni. Kawę zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę. Rozlać dyniową miksturę, następnie bardzo powoli, po ściance nalać kawę, aby zachować dwuwarstwowość. Udekorować bitą śmietaną i gotowe:) Smacznego!