rozgrzewajacy-lyk

Rozgrzewający łyk jesieni!

Coraz dłuższe wieczory i coraz chłodniejsze dni sprawiają, że na półkę odkładamy wszystkie lekkie, orzeźwiające napoje z lodem i miętą i z chęcią sięgamy po bardziej treściwe, rozgrzewające połączenia. Niezaprzeczalną i niekwestionowaną królową jesiennych napojów jest herbata. W przeciwieństwie do kawy doskonale łączy się z mnogością dodatków – zarówno słodkich, jak i kwaskowatych i pozwala na wyczarowanie zarówno klasycznych, jak i oryginalnych kompozycji smakowych. Warto w nadchodzących dniach wyjść poza zwykły zestaw „herbata, cytryna, cukier” i odkryć bogactwo jesienno-herbacianych aromatów i smaków.

 Malinowa rozgrzewka

Choć maliny kojarzą się z pełnią słonecznego lata, rozgrzanym ogrodem i wakacyjna beztroską, doskonale odnajdą się także w roli jesiennego dodatku do herbaty. Mocny, domowy sok czy malinowa konfitura dodana do klasycznej, czarnej herbaty nie tylko zastąpią cukier i dodadzą naparowi wyjątkowego charakteru. Maliny sprawią, że zwykła filiżanka czy kubek zmienią się w rozkoszną chwilę smakowitego zapomnienia, która zadziała lepiej niż ciepły sweter i grube skarpetki. Herbata z malinami ma tak silne właściwości rozgrzewające, że polecana jest także przy przeziębieniach, jako skuteczny, domowy środek napotny. W ten sposób możemy połączyć przyjemne z pożytecznym i, podczas celebrowania poranka przy kubku herbaty z pysznym sokiem malinowym, zadbać o swoje zdrowie (jest to szczególnie pożądane w sezonie jesienno-zimowym!).

Malinowy łyk

Korzenno-cytrusowa przyjemność

Kolejnym sposobem na dodatkową jesienna rozgrzewkę jest duży, parujący kubek gorącej herbaty z cynamonem czy imbirem oraz cytrusami i miodem. Ta oryginalna kompozycja tylko z pozoru brzmi na przypadkową. Korzenne przyprawy doskonale komponują się ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytrusów i ich cząstkami. Ponieważ oba te składniki posiadają wyrazisty, wręcz ostry, smak, warto złagodzić taka kombinację odrobiną złocistego miodu. Gwarantujemy, że kubek herbaty wzbogaconej świeżym imbirem, osłodzonej miodem i ozdobionej plasterkiem świeżej pomarańczy oraz laska cynamonu jest w stanie zastąpić poobiedni deser i zaspokoi nie tylko pragnienie! Podobnie, jak w przypadku mieszanki z malinami, taki kubek to także istna prozdrowotna bomba witaminowa! Zarówno witamina C, zawarta w cytrusach, jak i miód z imbirem pozwolą na uniknięcie jesiennych przeziębień i spadków odporności.C

Czarna herbata, choć na co dzień nieco niedoceniania i pozostająca w cieniu swoich sióstr (białej, zielonej i czerwonej), to idealny jesienny napój i wspaniała baza do smakowych eksperymentów i testów rozmaitych kombinacji z dodatkami. Warto z tego skorzystać i stworzyć własną, niepowtarzalną kompozycję, którą zadziwimy przyjaciół i znajomych podczas spotkań „przy herbatce”!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>