3

Sposób na zimną jesień? Kawa!

Jesień z każdym dniem coraz bardziej rozgaszcza się w naszym otoczeniu. Wita nas mieniącymi się w różnokolorowych barwach spadającymi liśćmi czy porannymi przymrozkami.  Po upalnym lecie trudno jest nam przyzwyczaić się do nowych okoliczności przyrody, stąd marzymy o schowaniu się pod kocem i spędzeniu jesiennych wieczorów w możliwie najcieplejszy sposób. Idealnym remedium na zbliżającą się nieuchronnie jesienną chandrę jest picie odpowiednio przygotowanej kawy.

Kawa ma to do siebie, że smakuje o każdej porze i mogą to potwierdzić wszyscy miłośnicy tego napoju. Chcielibyśmy przedstawić Wam jednak propozycję dodatków do kawy, które sprawią, że odkryjecie na nowo popularną małą czarną w jesienne dni. Nic w tym czasie nie podziała na Was tak jak dodanie do napoju cytrusów lub przypraw korzennych. Sprawią one, że łatwiej przebrniecie przez zimne i coraz krótsze dni.

4

Jesienią i zimą warto zdecydować się chociażby na dodanie do kawy skórek z owoców cytrusowych takich jak cytryny czy pomarańcze. Posypkę można przygotować w bardzo prosty sposób, wystarczy sparzyć owoce i potem zetrzeć wierzchnią warstwę nożem lub specjalnym urządzeniem (zesterem). Skórki owoców w wersji świeżej lub kandyzowanej nadadzą oryginalnego smaku Waszej kawie. W dodatku smak cytrusów przywoła nam skojarzenia ze szczególnym dla nas okresem świątecznym i przypomni o ciepłych, bardziej przyjaznych obecnie krajach, z których pochodzą.

Niepowtarzalny, aromatyczny smak kawy podkreśli również dodanie do niej przypraw korzennych. Wydawałoby się, że cynamon, imbir, goździk czy kardamon pasują tylko i wyłącznie do grzańca czy grzanego piwa. Jednak szczypta tych przypraw dodana do kawy świetnie uzupełni smak gorącej kawy. Oprócz tego ich aromat poprawi zdecydowanie nasz nastrój oraz nada naszym mieszkaniom ciepłą i rodzinną atmosferę. Poza tym znane ze swych rozgrzewających właściwości przyprawy korzenne będą działały na nasze ciała pozytywnie dając ciepło, tak potrzebne nam jesienią. Chcąc zrobić taki napar należy zaparzyć kawę ciepłą (nie wrzącą) wodą z goździkami. Po paru minutach będziemy mogli oddzielić fusy przez sitko i dodać pozostałe – sypkie przyprawy.

Gwarantujemy Wam, że doznania smakowe, których doświadczycie tej jesieni z naszymi propozycjami na dobre wprowadzą w Was jesienny nastrój. Oczywiście tylko w wersji pięknej i polskiej „Złotej Jesieni”. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>