Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie, towarzyszący nam niemal przez cały dzień, który niestety spotyka się często z negatywnymi opiniami. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę z ilości zalet jakie niesie za sobą picie kawy.
W pierwszej kolejności należy wspomnieć o kofeinie, która ma nie tylko właściwości pobudzające. Jest to także składnik wielu suplementów wspierających metabolizm i mających na celu obniżenie wagi. Przeprowadzono wiele badań nad właściwościami odchudzającymi kawy i udowodniono, że jej systematyczne spożywanie może przyczynić się do nawet 20% wzrostu tempa przemiany materii, a tym samym spalania tłuszczu. Warto jednak pamiętać, że kawa, aby pomagała w pozbywaniu się zbędnej tkanki tłuszczowej musi być niesłodzona, czarna, bez dodatku mleka i najlepiej świeżo zmielona jak i zaparzona. Warto pomyśleć o ekspresie!
Kawa jest także niezwykle przydatnym składnikiem jeśli chodzi o poprawę kondycji fizycznej. Japońscy naukowcy potwierdzili tezę, jakoby kawa przyczyniała się do poprawy krążenia krwi, a tym samym do lepszego dotlenienia komórek. Będąc przy sprawności fizycznej należy wspomnieć o tym, że kawa jest znacznie lepszym środkiem przeciwbólowym w przypadku zakwasów, niż popularne farmaceutki.
Zdrowotne działanie kawy
Aromatyczny czarny napój jest także bogatym źródłem antyoksydantów, które spowalniają proces starzenia się skóry, a także niwelują wszelkie stany zapalne w ludzkim organizmie. W odróżnieniu od zielonej herbaty czy kakao posiada ona aż 1000 różnych antyoksydantów zbawiennych dla ludzkiego ciała.
Ważną informacją dla miłośników cappuccino czy małej czarnej jest fakt, że kawa to jeden z najlepszych składników podnoszących poziom serotoniny i dopaminy w organizmie. W praktyce oznacza to, że osoby pijące duże ilości kawy są mniej narażone na spadki samopoczucia, a tym bardziej depresję. Kawa sprawia, że nasz humor się poprawia i jesteśmy bardziej optymistyczni!
Niezwykle ciekawą zaletą wynikającą z picia kawy jest zmniejszone ryzyko zachorowań na Parkinsona czy też Alzheimera. W przypadku Parkinsona największe znaczenie ma kofeina zawarta w kawie, które oddziałuje na układ nerwowy. Zawarte w kawie przeciwutleniacze hamują także powstawanie tzw. amyloidu, który powoduje starzenie się komórek oraz tworzenie się zwyrodnień, które to składają się na chorobę Alzheimera. Dodatkowo kubek kawy poprawia stan umysłu – wpływa pozytywnie na czas reakcji, koncentrację, logiczne myślenie i pamięć!