Zima jest okresem w którym łatwo złapać przeziębienie czy chorobę, aby temu zapobiec należy o siebie dbać i wspierać się naturalnymi sposobami naszych mam. Poniżej znajdziecie kilka smacznych przepisów na rozgrzewające oraz chroniące przed zaziębieniem herbaty oraz przekąski.
Herbata imbirowa inaczej
Składniki:
- Wrzątek - ok. trzy szklanki
- korzeń świeżego imbiru
- torebka lub dwie zielonej herbaty/ liście zielonej herbaty
- miód i cytryna
Imbir myjemy i nieobrany ścieramy na bardzo drobnej tareczce ( tak aby wyszła go pełna duża łyżka). Do dzbanka dajemy torebki z herbatą (lub liście zielonej herbaty) i imbir. Zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach serwujemy przelaną herbatę przez sitko, tak aby drobinki nie przeszkadzały podczas picia wywaru. Na koniec słodzimy miodem i dajemy plasterek cytryny. Smacznego!
Cytryny w syropie = prawdziwa herbata z prądem
Składniki:
- 6 cytryn
- 20 goździków
- 0,5 l wrzątku
- 4 szklanki cukru
Wszystkie cytryny należy sparzyć wrzątkiem, aby je oczyścić. Z trzech cytryn obrać skórkę tak, by pozostało jak najmniej białej powłoczki. Następnie skórki wrzucić do 500 ml wrzątku, dodać cukier i goździki. Doprowadzić do wrzenia. Z obranych cytryn wycisnąć sok ( ok 200 ml), po zagotowaniu wody dolać go syropu. Gotować ok 30 – 40 min. Pozostałe trzy cytryny pokroić w plasterki i ułożyć do słoiczków po kilka. Po upływie czasu cytryny zalać gorącym syropem (razem ze skórkami), dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem na kilka godzin.
Aby zapewnić sobie ochronę przed zimnem nie potrzeba wiele wysiłku, wystarczy jedynie odrobina chęci i oczywiście regularność. Rozgrzewająca herbatka z imbirem oraz syrop z cytryn na pewno wzmocnią waszą odporność i poprawią samopoczucie w długie zimowe wieczory.