Herbata z cytryną

Jaką herbatę na jesień?

Za oknem powoli nastaje typowo jesienna pogoda. Liście drzew stają się coraz bardziej kolorowe, a powietrze przesiąknięte dobrze znanym nam chłodem. Nie ma co się jednak martwić. Jesień to również dłuższe wieczory, podczas których nic tak nie odstresowuje, jak kubek ulubionej herbaty i dobra książka. Też uwielbiacie to połączenie?

Herbata od zawsze kojarzy się z jesienią i zimą. Latem wprawdzie nic tak nie gasi pragnienia, jak jej wersja mrożona, niemniej nie ma nic smaczniejszego od ciepłego kubka tego napoju. Rozgrzewa, jest smaczny, ładnie pachnie, a często posiada duże walory odżywcze. No i jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę w porównaniu z tym, ile zajmują nam bardziej zaawansowane kombinacje. A co najważniejsze, delektowanie się jej smakiem, to sama przyjemność.

Herbata to idealne towarzystwo przy zapalonych świecach, ulubionym filmie, serialu, czy książce. Kilka prostych czynności i mamy kubek wypełniony po brzegi. Ale jeden kubek to często za mało ;)

Zamiast kubka – dzbanek!

Zanim zabierzesz się za proces parzenia, znajdź w domu odpowiednio duży i wytrzymały na wysoką temperaturę dzbanek. Taki, który nie pęknie, ale też pomieści wystarczająco dużo płynu, byśmy mogli zatrzymać się przy książce na bardzo dłuuuugą chwilę. Albo mogli delektować się tym wspaniałym napojem w towarzystwie przyjaciół.

Owoce w herbacie zaklęte

Następnym krokiem jest wybór herbaty, która umili nam czas. Wybór jest olbrzymi, ale jesienią szczególnie ważne są właściwości odżywcze. Dlatego polecamy te owocowe, odznaczające się harmonią smaku i ciekawymi właściwościami. Malinową, leśną żurawinę, wieloowocową, o smaku hibiskusa czy aronii. Mocny, czerwony kolor, lekko kwaskowaty smak, a także odżywczość to znakomita kompozycja. Herbaty owocowe dostarczą witamin i wzmocnią odporność. Przy tej pogodzie jest to szczególnie ważne.

Więcej herbat na Celmar.pl

Nie zapomnij o dodatkach!

Punkt kolejny! Potrzebujemy dwie torebki naszej herbaty, trzy / cztery duże plastry pomarańczy, kilka goździków i garść malin lub innych owoców w zależności od wyboru smaku. Zaparzamy herbatę w zależności od wytycznych na opakowaniu lub spójrzcie do naszego ostatniego wpisu. Herbata parzona zbyt długo lub krótko, traci swój wyjątkowy smak. Po wyjęciu torebek dodajemy plasterki pomarańczy, goździki i wybrane owoce. Jeśli słodzimy, to zamiast cukru, zróbmy to miodem. Podkreśli smak, a przede wszystkim jest zdrowszy.

Na końcu nie pozostaje nic innego, jak udać się pod koc i delektować chwilą. Jedną, drugą, dziesiątą… ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>