Kawa z przyjaciółmi

Popołudniowa kawa – propozycje przekąsek

Popołudniowa kawa. Chyba każdy zna to uczucie. Powrót z pracy do domu. Jest trochę czasu na drobne porządki, drzemkę, spędzenie miłych chwil z rodziną. Gdzieś w międzyczasie pojawia się też chwila na nią – popołudniową kawę. To prawdziwa uczta. Nie mniej wartościowa, niż ta poranna. Każdy zna to uczucie, prawda? Kawa wypita między godziną 16 a 18 daje pozytywną energię na resztę dnia, aż do momentu snu. Charakteryzuje się też tym, że zazwyczaj… lubimy coś do niej przekąsić. Coś słodkiego, zdrowego, nieco bardziej wytrawnego… Dziś prezentujemy nasze 3 propozycje.

Słodko: Bananowiec z orzechami włoskimi

Coś szybkiego, słodkiego i przepysznego. Przygotowanie do momentu wlania ciasta do formy zajmie nam nie więcej, niż 15-20 minut. Resztę zrobi już za nas piekarnik.

ciasto bananowe

Składniki:
2-3 banany
1 mały jogurt naturalny
2 jajka
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka rozdrobnionych orzechów włoskich
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:
Banany należy obrać i zgnieść widelcem w misce. Następnie dodajemy mąkę, cukier, olej, sodę, jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie i ponownie mieszamy. Całość przelewamy do formy i pieczemy: 15 minut w 180 stopniach i 45 minut w 150 stopniach.

Zdrowo: Słonecznikowo-owsiane ciastka z orzechami

Ciastka wyjątkowo bogate jeśli chodzi o wartości odżywcze. Dadzą odpowiednią dawkę energii, która utrzyma nas na nogach do końca dnia. Ich pożywność sprawi, że wyeliminujemy efekt podjadania.

ciastka owsiane

Składniki:
50 g siemienia lnianego
150 g pestek słonecznika
50 g pestek dyni
150 g orzechów włoskich
35 g oleju kokosowego
100 g płatków owsianych
130 g płynnego miodu
4 białka

Przygotowanie:
Należy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, równomiernie rozsypać je na odpowiedniej blaszce (mniej więcej 20×20) oraz delikatnie ubić. Piec 25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu pokroić na pożądane kawałki.

Wytrawnie: Tarta ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Propozycja idealna dla osób, które niekoniecznie przy popołudniowej kawie chcą się zasłodzić. Wolicie coś bardziej wytrawnego, a jednocześnie bardzo pożywnego? Ten przepis będzie dla Was idealny. 

Tarta ze szpinakiem

Składniki:
Spód:
250 g mąki pszennej
125 g masła
sól
1 żółtko
25-50 ml mleka

Nadzienie:
250 g szpinaku
100-120 g serka ricotta
150 g wędzonego łososia (najlepiej w plastrach)
60 g żółtego sera
2 jajka
2 żółtka
350 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
40 g masła

Przygotowanie:
W misce urabiamy ciasto przy użyciu mąki, masła i soli. Należy dobrze wymieszać, a następnie dodać żółtko, mleko i wymieszać mikserem. Ciasto zbije się w kulę, którą należy urobić ręcznie, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 30 minut.

Szpinak myjemy i pozbawiamy łodyg. Na patelni rozgrzewamy masło i dokładamy do niego szpinak. Smażymy kilka minut, w międzyczasie doprawiając solą i pieprzem.
Ciasto należy rozwałkować na okrąg większy, niż forma (tak, by brzegi formy można było osadzić ciastem). Pieczemy przez 20 minut w temp. 170 stopni. Na ciasto warto położyć arkusz papieru do pieczenia, żeby za bardzo nie wyrosło. Nadmiar ciasta na bokach usuwamy.

Następnie zwiększamy temperaturę piekarnika do 180 stopni, mieszamy żółtka z jajkami i śmietanką oraz doprawiamy. Upieczone ciasto wyłóż szpinakiem, łososiem oraz serem ricotta. Zetrzyj żółtym serem oraz polej masą z żółtek, jajek i śmietanki. Do finału pozostało tylko upieczenie przez ok. 30 minut.

SMACZNEGO :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>